Chef-dirigent Edwin Paarlberg

Edwin Paarlberg voldoet volledig aan het cliché “muzikale duizendpoot”. Bij zijn eerste contacten met het orkest in 2009 tekende hij voor een paar uitgelezen orkestarrangementen in het thema Stedelijk goes Swing. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij later op meerdere thema’s verantwoordelijk werd voor een keur aan orkestarrangementen die – afgestemd op het orkest – mede zorgden voor succesvolle voorstellingen.

Edwin Paarlberg pasHet ontbreekt Edwin niet aan enthousiasme: hij beheerst verschillende instrumenten. Zelf zegt hij daarover: “Als je muziek arrangeert of componeert is het van groot belang dat je gevoel hebt bij de instrumenten waarvoor je dingen opschrijft. Weten wat mogelijk is en wat niet is voor mij een belangrijk gegeven om rekening mee te houden. Daarnaast is het voor mij simpelweg een uitdaging om een instrument te leren beheersen.”

Zo kwam het dat door ziekte in de trombonesectie van het orkest Edwin werd gevraagd in te vallen op trombone hetgeen hij graag deed en zeker niet onverdienstelijk: hij was immers ook trombonist in een big band. Toen later het gesprek kwam op andere delen van het orkest werd duidelijk dat bij het afwezig zijn van onze eigen contrabassist, we ook een beroep op hem zouden kunnen doen, want ook dat instrument beheerst hij.

Het dirigeervak boeit Edwin bijzonder. Het leiden van kleine formaties doet hij al geruime tijd en de laatste jaren is hij ook bigbandleider van de Zaande bigband. Maar ook leidt hij muzikaal de musicalproducties van de NKT Theaterschool waarvoor hij ook de muziek schrijft. Een groot orkest zoals het Stedelijk Orkest leiden stond al een poosje op zijn verlanglijstje en is vanaf 2017 een feit.

Edwin die inmiddels het instrument trompet heeft opgepakt om zich in te bekwamen, speelde al een poosje met de optredens mee in de trompetsectie van het orkest zegt: “Ik vind het een bijzondere uitdaging om het orkest de komende jaren te mogen leiden en een deel te zijn van de verdere groei van het orkest. Alleen jammer dat het orkest nu een getalenteerde trompettist zal moeten missen.”

Met het Stedelijk Orkest Purmerend heeft Edwin grote plannen. Kwaliteitsverbetering en stabiliteit binnen het orkest zijn voor de komende 5 jaar speerpunten. Evenals het opzetten van een opleidingsorkest, maar dan wel “op zijn Stedelijks”, zal Edwin de komende jaren verantwoordelijk zijn voor de muzikale ontwikkeling van het orkest.

Edwin Paarlberg (1977) begon met muziek maken in de fanfare/drumband in Schoonhoven op kleine trom. Als kind volgde hij pianolessen en drumlessen. Als tiener volgden drums, gitaar en basgitaar en speelde hij in verschillende popbandjes.
Hij volgde zijn muzikale opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam met hoofdvak componeren/arrangeren en hoofdvak muziektheorie. Inmiddels is Edwin docent aan dat conservatorium in theoretische vakken, componeren/arrangeren en ensembleleiding.
Daarnaast is hij freelance muzikant, orkestleider en componist/arrangeur voor bigbands, blaasorkesten, musicalprojecten etc. Momenteel staat Edwin ook nog voor de Zaanse Bigband, leidt hij het toneelgezelschap STA! muzikaal en is hij muzikaal verantwoordelijk voor de producties van de NKT Theaterschool en Purple.

Edwin Paarlberg